Álláshirdetések csapdái

Lépéselőny az internetes Álláshirdetések világábanAz internetes Álláshirdetések korában könnyen törnek pálcát az emberek mások felett. Azok akik hosszú időn keresztül nem találnak munkát, könnyen megkaphatják: “A mai világban csak az nem talál munkát, aki nem akar dolgozni.”  De mi is a helyzet ezekkel a hirdetésekkel amelyekre az álláskeresők otthonról próbálnak rátalálni arra a foglalkoztatóra akik hajlandóak felvenni őket és tisztességes munkáért a megélhetéshez elegendő fizetést adni számukra. Ez látszólag egyszerű dolog, most sorra vesszük mi minden veszélyt rejt ez igazából a munkát keresőre:

Az Álláshirdetések függőséget okoznak?

Aki tényleg munkát keres, mert az élete, az anyagi biztonsága, a gyerekei élete ezen áll vagy bukik, az képes naponta több tucat álláshirdetésre is jelentkezni amire csak úgy gondol, hogy hajlandó lenne elvégezni munkát és/vagy kicsit is ért hozzá. Mindez érthető, de jobban járna ha mielőtt ebbe belekezd átgondolná a mire is alkalmas valójában, merre szeretné fejleszteni a karrierjét, és a saját ismeretségi körében vajon ki tudna segíteni egy ilyen munkahelyre beajánlani? Pont mint az Anyaerő Munkaerő képzéseken a kezdő lépések az első két modulban

Aljas indokból elkövetett címlista gyűjtés?

Amikor egy túl jó ajánlatot találunk az Álláshírdetések között, arra sokan ráharapnak. A rengeteg beérkező önéletrajz alapján amiben telefonszám emailcím név és kor valamint iskolai végzettség is meg van adva, könnyen lehet “profilozni” bárkit, hiszen aki ma állást keres az holnap már ismét munkában lesz, és mint ilyen fizetőképes vevő is lehet! Az E-mail cimeinkre érkező SPAM-ek egy jó részét pont az ilyen helyzetekben vontuk a saját fejünkre. Javaslat: az álláskeresésekre hozzunk létre egy direkt erre szóló e-mail címet, és ez legyen benne az önéletrajzunkban is, ne  privát levelezésre szolgáló mail-címünk

Nem tudnak válaszolni az állásra jelentkezőknek?

Aki már elküldött néhány álláshirdetésre jelentkezést, az bőven megtapasztalta, hogy nem fognak válaszolni rá, sőt a furfangosabb álláskeresők már alapból úgy küldik leveleiket, hogy kapjanak visszajelzést annak felnyitásáról. Sajnos tapasztalatok alapján a legtöbb jelentkezés esetében a megnyitásról sem jön visszajelzés, így biztosak lehetünk benne, nem fognak visszajelzést se küldeni, ha az Állást nem mi kaptuk meg.

3000 jelentkező 1 helyre

Bizonyos munkakörökre hatalmas érdeklődés van minden esetben, volt olyan munkáltató aki maga is azért adta át a Foglalkoztatási Központnak a munkavállalókkal való teendőket. A beérkező jelentkezések és önéletrajzok kezeléséhez nem volt megfelelő apparátusuk. Így gyakorlatilag egy csábító álláslehetősség által saját magukat bénították le napokra. A beérkező önéletrajzok feldolgozására sem volt megfelelő a felkészültségük, mivel adott cégnél nem ez a fő profil. A titkárságon dolgozók vagy a vezető sem ilyen irányú szakképesítés miatt dolgozik ott. Ilyen esetben legtöbbször nem is kapnak a jelentkezők  az Álláshirdetésre való jelentkezésük után visszajelzést.

Vigyázat! Ügynököt keresünk!

Az Álláshirdetések sokszor nem konkrétak, vagy csak bujtatott módon fogalmazzák meg:

  • MLM-re,
  • Direkt értékesítésre
  •  Ügynöki-alvállalkozói

munkakörre keresnek embereket. Ezek nem a hagyományos értelembe vett alkalmazotti állások! Persze ilyenkor szinte minden esetben van visszajelzés, sőt meghallgatásra is kapnak időpontot. Sajnos legtöbbször csak ott derül ki, hogy mire is jelentkezett az álláskereső. ha valaki az ilyen jellegű jutalékos munkát nem szeretné bevállalni, azt jobb ha z első visszajelzésnél jelzi, mindenkinek időt takarít meg és felesleges idegeskedést.Telefonszám is, vagy csak egy e-mail cím?

Az internetes álláshirdetésben van email cím mellett telefon szám is? Vagy csak telefonszám van?  Ha a jelentkezésre küldött önéletrajz és jelentkezés állapotáról tudunk telefonon is érdeklődni, akkor megoldott a munkára való jelentkezésünk utó-követése is,így az ilyen helyekre való bekerülés esélye megnövekszik. hiszen a kommunikáció lehetősége csak így adott a álláshirdetés követően.