Aki rokkant ne dolgozzon, aki meg dolgozik, ne legyen rokkant!

Rokkant és rehabilitációs foglalkoztatottság segítéseA rokkant kérdés sokaknak évtizedekig csípte a szemét, nem tudtak vele mit kezdeni. Akik tartós betegségben szenvednek, miért kaphatnak munka nélkül is annyi pénzt, mint más véres verejtékkel. Talán ez is volt az oka a 2013.-ban bekövetkezett változásoknak, de akik nincsenek a mostani folyamatok közelében azok nem biztos, hogy értik és átérzik miért állunk ki a rokkant és fogyatékkal élők munka és ellátottsági ügye mellett.

A Rokkant nyugdíj eltörlésre került!

Helyette van rokkantsági ellátás és rehabilitációs ellátás. Ezek formailag a régi rendszertől abban is eltérnek, hogy nem járadék (tehát nem jár alanyi alapon, hanem elbírálás alapján kritériumok szerint adható) és nem csak nevében tér el hanem összegében is. Ebből következik: szinte kényszerítve vannak a tartós betegségben szenvedők, hogy  vállaljanak munkát, akarjanak ismét a társadalom hasznos adó és járulék fizető polgárai lenni.

Aki dolgozik, ne legyen rokkant?

Szép lenne, ha egy mozdulattal meg lehetne gyógyítani százezreket, hogy ismét munkaképesek legyenek és egészségesek. De sajnos ilyen woodoo-praktikákat nem tudnak alkalmazni a rehabilitációs szakértő orvosok sem. A rokkantak eddig is dolgoztak, mert rákényszerültek, vagy azért mert felismerte: Ha nem csinálnak semmit, még betegebbek lesznek. A tétlenség ugyanis a tartós betegségek esetén nem jelent megoldást.

Jó lenne a fejekben rendet tenni?

Nem várhatjuk el, ilyen rövid idő alatt, hogy megértsék azok, akik nem látnak bele a “rokkant témába”, hogy miért fontos a küldetésünk a Lépéselőny Egyesületnél, miért vállaltuk a hátrányos helyzetből indulók segítését, miért vállaltunk fel egy szociálisabb irányvonalat a Debreceni Foglalkoztatási Központban.

Legyen elég hozzá az, hogy át tudjuk érezni azok helyzetét, akiknek az egészségi állapotuk miatt megváltozott a munkaképességük, és mégis azt vallják: a munka adhat csak tartást egy ember számára, és a jól elvégzett munka öröme nem hasonlítható máshoz!

Támogasd a Lépéselőny egyesületet 1%-oddalHa kiállsz te is a rokkant és rehabilitációs foglalkoztatottság ügye mellett támogasd egyesületünket adód 1%-val!

Lépéselőny Közhasznú Egyesület, 4026 Debrecen, Csap utca 36.

Telefon/Fax: 52/321-666, Mobil: 20/577-7863

 A kedvezményezett adószáma: 18565133-2-09

2016.02.22.