Agyunk és a nagy hármas

agy

Mi is ez a nagy hármas? Nem más, mint a kávé, a bor és a kvízjáték, amelyek kitűnően serkentik agyunkat és szervezetünket. Lélekszerdán ezeknek a pozitív hatásáról beszélgettünk Rády Eszterrel.

Mit szeret az agyunk?

  • aludni és melatonint termelni. A megfelelő mennyiségű melatonin termelődéshez elengedhetetlen a nyugodt éjszakai alvás. Ennek hiánya szorongást, depressziót növekedésben való visszamaradást, gyorsabb öregedést és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is növeli. Törekedjünk a minőségi pihenésre, hagyjunk elég időt a melatonin termelődésnek, hiszen az egészségünk megőrzése kell a legfontosabb legyen.
~A melatonin az alvási ciklust irányító hormon. Sötétben keletkezik, és befolyásolja a szervezet energia-háztartásáért felelős leptin nevű hormont.~
  • Omega 3-6 zsírsavak is hasznosak az agysejteknek: például a halolaj, a ligetszépe vagy az olíva olaj. A többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez, testünk sejtjeinek alkotóeleme és fontos hormonok forrása. Pozitív hatással van az agysejtekre, idegsejtekre, védi az érfalakat, bőrbetegségek esetében is hasznos. Ételek, amit érdemes fogyasztani: dió, tojás, hal, babfélék, olajok, zöldségek, gyümölcsök. De ma már kapszula formában is elérhetőek ezek a zsírsavak.
  • Tanuljunk! Gondolkodjunk! Az Alzheimer kór agyunk folyamatos karbantartásával elkerülhető. A legjobban a nyelvtanulás serkenti az agyműködésünket és hat idegsejtjeinkre.
  • Iszol eleget? Nem győzzük hangsúlyozni az elegendő folyadékbevitelt! Ha előfordul, hogy elfelejtesz inni, állítsd be a telefonodon az emlékeztetőt vagy töltsd le az ivásemlékeztetőt  🙂

A koffein hatása szervezetünkre 

A kávé, mint természetes agyserkentő pozitív hatással van agyműködésünkre és szervezetünkre. A benne található csersav stimulálja az ereket, ezért érezzük magukat kávézás után sokkal élénkebbnek. Ezenkívül csökkenti az Alzheimer, a Parkinson-kór, a 2-es diabetes és a májgyulladás kialakulását, gyulladásgátló hatása van.

Napi 1-3 dl BOR felturbózza az immunrendszert!

 Napjainkban elég népszerű lett a mediterrán diéta, amelynek alapelemei a teljes kiőrlésű gabonából készült tészták és péktermékek, a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyes növények, a minőségi tejtermékek, a növényi magvak,  omega-3 zsírsavakat tartalmazó olívaolaj, tengeri halak, valamint a minőségi száraz vörös BOR is.

Ajánlott napi mennyiség:

  • férfiaknak: 2-3 dl
  • nőknek: 1-2 dl

A mediterrán diétával kapcsolatos érdekességekért kattints, tudd meg hozzád melyik diéta illik? 

Egy kis játék sosem árt! A kvíz mint élénkítő

A kvízjátékok során gazdagítjuk tudásunkat, dolgoztatjuk agytekervényeinket, sikeres kvízek kitöltése örömteli érzéssel tölt el minket. Vágó István, a kvízjátékok nagymesterének könyve, a Legyen Ön is Kvízmester a könyvesboltokban elérhető. Jó szórakozást hozzá!

2016.06.01.