pillecukor

A Lélekszerda e heti témája az akaratfejlesztés és önfegyelem gyakorlásának mibenléte. A stanfordi egyetem kutatói a hatvanas években végezték el először a pillecukor tesztet, a kísérletben részt vevő gyerekek életét pedig tizennyolc évig követték. Az eredmény azt mutatta, hogy azok a gyerekek, akik 15 percig nem ették meg az első cukorkát, és kivárták a második pillecukrot sikeresebbek és boldogabbak felnőttként.

A mai előadás alkalmával mi is tesztelhettük magunkat

 igaz már felnőttként és persze köztünk is akadt olyan, aki a kiosztott pillecukrot egyből felfalta J Természetesen ebből nem vonhatunk és nem is akarunk levonni messzebb menő következtetéseket, de tény, hogy az önkontrollt folyamatosan fejlesztenünk kell.

pillecukorteszt

Walter Mischel mára legendássá vált pillecukortesztje bebizonyította, hogy a sikeres élethez elengedhetetlen a várakozni tudás: aki kellő önuralommal rendelkezik, az várhatóan magasabb pontszámot ér el az egyetemi felvételin, szilárdabb az önbecsülése, könnyebben kezeli a stresszt, eredményesebben valósítja meg célkitűzéseit és jobban megbirkózik a fájdalmas érzésekkel. De vajon az akaraterő velünk született képesség, vagy tanulható?

A „nem”-et mondás képessége és a siker összefüggései:

Az önfegyelem szociális tanulás útján sajátítható el, amelynek központi eleme a mintaadó személy, aki körülöttünk, velünk van. Viszont csak az képes önfegyelmet átadni, aki rendelkezik e tulajdonsággal. Hogyan lehetünk befolyással másokra? Első körben vizsgáljuk meg a befolyásolás szintjeit:

  1. Behódolás: ha az egyén azért fogadja el a befolyásolást, mert ezzel számára kedvező hatást tud kiváltani másokból. Azért tanul meg az elvárásnak megfelelően viselkedni, mert úgy érzi nincs más választása.
  2. Azonosulás: ha pozitív érzelmi kötődés alakul ki a másik emberrel szemben, ha hatással van ránk.
  3. Interiorizáció: ha már az attitűdben is megjelenik a befolyás hatása. Belső motiváció érvényesül.

Láthatjuk, hogy a kötődés és akaraterő szoros összefüggésben van. A korai életszakaszban könnyebb akaraterőt tanulni. Abban az esetben, ha környezetünk, szüleink „jó” példát mutatnak, könnyebb elsajátítani a megfelelő attitűdöt. Egy autonóm személyiség kialakulásának az alapja az akaraterő, az önfegyelem illetve a lelkiismereti funkció működése. Amennyiben ezek hiányoznak, sok eseten személyiségzavarok alakulhatnak ki. Erre rájátszik a fogyasztói társadalom befolyásoló hatása, aminek következtében fellazult a negatív önkontroll: ma már minden szabad, minden elérhető, emiatt nehéz megtartani/felállítani/szinten tartani az önkontrollt.

Nehéznek tűnhet az önuralmat gyakorolni, de például a „pillecukor teszt” egy otthon is jól alkalmazható módszer.

Ha kíváncsi vagy az akaraterő fejlesztésével kapcsolatos tesztekre, infókra kövess minket Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/lelekszerda/?ref=hl

2016.02.03.

Sz.N.