lélekszerda

Az év első Lélekszerdáján testünk üzeneteit vettük górcső alá. Köztudott, hogy a lelki problémák a fizikai, testi tünetekért is felelősek. Viszont megfelelő eszközökkel, gondolataink hatalmával pozitív hatást érhetünk el. Nézzük meg hogyan!

„Tested tükrözi érzelmeidet, gondolataidat, emlékeidet, kapcsolataidat, konfliktusaidat. Feltárul benne egész élettörténeted sőt, gyakran szüleidé, felmenőidé is. Ha meg akarod fejteni, mit üzennek a tüneteid, ha szeretnél meggyógyulni, fontos, hogy képes legyél kommunikálni testeddel, élményed legyen arról, hogyan szólíthatod meg, és miként válaszol neked a maga sajátos “nyelvén”. (Buda László)

Kommunikáció: Buda László pszichológus, pszichoterapeuta a kommunikációt emeli ki a testünk és érzelmeink közötti kapcsolat kialakításában. A testünk a partnerünk egész életünkön keresztül: mindenhova elkísér, születésünk óta velünk van, értünk él, mélyebben kifejezi a lelkiállapotunkat, mint a tudatunk, ugyanakkor fájdalmainkat és betegségeinket is kifejezi.

HA TÖRŐDSZ A TESTEDDEL A LEGLEPUSZTULTABB ÁLLAPOTBÓL IS KÉPES FELÁLLNI!

Egy gondolat milliónyi kémiai folyamatot képes elindítani, egy érzés milliárdnyit. Ne becsüljük le a gondolatok hatalmát, az intuíciót, hiszen általuk a tudatalattink jelez, érzéseket generál. A testünk pedig dühöt, félelmet, undort, boldogságot, szomorúságot, meglepődést, szorongást, szerelmet, lehangoltságot, megvetést, büszkeséget, szégyent, irigységet tükröznek vissza érzelmeink által. Nummenmaa és munkatársai (2013) készítették el az érzelmek pontos aktivitásának térképét a testben. A fekete szín a semleges aktivitást, a kék és a világoskék a nagyon gyenge aktivitást, míg a narancs, a sárga és a piros a nagy aktivitást jelzi.

Részletesen a http://radyeszter.eu/az-erzelmek-hoterkepe/ oldalon olvashattok az érzelmek hőtérképéről.

hőtérkép

GYAKOROLJUNK!

Beszélgessünk a testünkkel. Tegyük fel a kérdést:

Mit gondolok most a testemről?

Szeretem? Utálom? Kényeztetem? Elfogadom?

Hol fáj az életemben? Hol fáj a testemben?

Próbáljunk választ találni ezekre a kérdésekre. Adunk egy kis segítséget/egy beválható receptet testünk öngyógyításához.

  1. A test és a fizikai környezet szintje:
  • Fontos, hogy megfelelően gondozzuk testünket: evés, ivás, pihenés
  • Alakítsuk ki a megfelelő környezetet
  1. Az érzelmek és kapcsolatok szintje
  • Az érzelmek megélése és gyógyítása. Betegítő érzelmek közé tartozik a harag, neheztelés, szégyen, bűntudat, elengedés. Gyógyító, jól eső érzelmek az öröm, hála, lelkesedés átélése. Találjunk olyan módszereket, amelyek dúsítják a pozitív érzelmeinket, ez lehet akár a hobbink gyakorlása, meditáció, másokkal való kommunikáció.
  • A kapcsolatok alakítása is fontos: konfliktuskezelés, függőségek feloldása, szeretetteli, őszinte kapcsolatok kialakítása.
  1. A gondolkodás és az információk szintje:
  • a gondolkodás karbantartása, hiedelemrendszerünk megismerése és gondozása által.
  • az információs környezet átalakítása, tanulás, olvasás, információ szűrése által.
  1. A lélek és az isteni minőség szintje:
  • a lélek felfedezése
  • a külső és belső egységének felismerése

A fenti öngyógyítás alapreceptjét pedig megfűszerezhetjük az elfogadás, az önátadás, a képzelet és személyes kapcsolatok fejlesztésével.

További alkalmazható módszer: a szomatodrámalélekszerda

A szomatodráma egyszerű, játékos, kreatív, érzelmekben gazdag, felismerésekben bővelkedő, sok örömmel és érintéssel járó, könnyen átadható és elsajátítható terápiás módszer. A módszer azon az elven alapul, hogy a saját testünkről alkotott elképzeléseink térbeli kivetítése, mélyebb megismerése és kreatív átalakítása gyógyító folyamatokat indíthat szervezetünkben. Mindez a személyes kapcsolatfelvétel, a testüzenetek szeretetteli elfogadása, az érzelmi elakadások feloldása, a játékban feltáruló helyzet átrendeződése révén valósulhat meg.

A gyakorlatról bővebben: http://szomatodrama.hu/szomatodrama

Összefoglalva figyeljünk testünk legapróbb jelzéseire is, hiszen benne élünk, szüksége van a törődésre. Kommunikálj a belső világoddal, a test ugyanis sohasem hazudik. „Közlésmódja tiszta, erőteljes, maximálisan személyes – és igen, sokszor fájdalmas, kíméletlen. Ugyanakkor, minden pillanatban készen áll arra, hogy segítsen valami lényegeset megérteni és megváltoztatni.”

Sz. N.

2016.01.03.